Wijnbouw in Bulgarije in het kort

bulgaarse-wijnregios

Bulgarije kent al wijnbouw sinds meer dan drieduizend jaar. Wijngaarden liggen verspreid over heel het land, met uitzondering van het bergachtige midden.

Rond 1900 begon de moderne Bulgaarse wijnbouw door coöperaties van kleine wijnboeren. Na WO II brachten de communisten deze onder in grote bedrijven die voor export naar de Sovjetunie produceerden. Niettemin was Bulgarije het eerste vormalige Oostblokland dat zijn wijnindustrie afstemde op de markt in Noordwest-Europa.

Al in de jaren ’60 werden wijngaarden met ‘internationale’ druivensoorten aangeplant.
Voor het merendeel hebben de Bulgaarse wijngebieden een continentaal klimaat met warme zomers en een vrij strenge winter. Alleen langs de Zwarte Zee is het klimaat meer mediterraan van karakter.

Er zijn in totaal vijf regio’s: het Noorden, langs de Donau, produceert zowel wit als rood, o.a. in Suhindol. Het Oosten met de matigende klimatologische invloed van de Zwarte Zee brengt hoofdzakelijk witte wijnen voort. De Sub-Balkan is een heuvelachtig gebied aan de voet van het Balkangebergte. Het Zuiden is de belangrijkste regio van Bulgarije en produceert goede rode wijnen, met o.a. de inheemse Mavrud. Het Zuidwesten tenslotte is het gebiedje rond Melnik tegen de grens met Griekenland en Macedonië. Binnen deze vijf regio’s liggen 28 herkomstgebieden voor kwaliteitswijn.

Tenslotte is de Bulgaarse wijn op dit moment een succesvolle huwelijk van een uniek klimaat, terrein, traditie sinds de tijd van de Thraciërs en moderne technologie. Dit alles maakt van de hedendaagse Bulgaarse wijn een gezonde en aangename aanvulling bij elke maaltijd.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>