Waarom krijg je soms hoofdpijn van wijn?

Herken je dat: het weekend is in volle gang en hoewel je écht maar één of twee glazen wijn hebt gedronken heb je toch bonkende hoofdpijn. Waar komt dat toch vandaan? Vinologe Jacqueline Niesten verklaart!

Foto: Masterchef – Jacqueline Niesten

 

Dat je hoofdpijn kunt krijgen van alcohol in wijn is algemeen bekend, maar wat veel mensen niet weten is dat je van de sulfiet in wijn ook hoofdpijn kunt krijgen. En dat kan dus al bij één of twee glaasjes als je er gevoelig voor bent.

Wat is sulfiet en waarom zit dat in míjn wijn?

Sulfiet, ook wel bekend als E nummers E220 tot en met E228, zit in wijn en dient als conserveringsmiddel. Met behulp van sulfiet blijft je wijn lekker fris en fruitig, terwijl het uit warme landen naar ons koude kikkerlandje wordt vervoerd. Los van de toevoeging die de wijnboer aan de wijn toevoegt, ‘maakt’ elke wijn zelf ook een beetje sulfiet aan tijdens het proces. In elke wijn zit dus sulfiet. Dit kun je ook zien op het etiket; daar moet namelijk sinds 2005 opstaan dat er sulfiet aanwezig is in de wijn.

Ik ben toch niet gevoelig voor wijn?!

Het is dus niet zozeer de wijn waar je dus gevoelig voor bent, maar de sulfiet waar je lichaam op reageert. Dit kan zich op verschillende manieren uiten. Hoofdpijn is de meest gehoorde klacht, maar ook uitslag, een verstopte neus, niezen, slapeloosheid of spijsverteringsklachten kunnen opduiken door sulfiet.

Kan ik dan nooit meer aan de wijn?

Uiteraard is dat de makkelijkste oplossing: geheelonthouder worden, maar gelukkig niet noodzakelijk. Er is namelijk een klein groepje wijnmakers die natuurlijke wijnen produceert: Vin naturel genaamd. Bij de productie van de druiven en van de wijn wordt zo min mogelijk toegevoegd of bewerkt, waardoor deze wijnen echt puur natuur zijn.

Wel de wijn, niet de pijn

Nu zijn deze Vin naturel wijnen nog heel spaarzaam verkrijgbaar en in de horeca al helemaal met een lichtje te vinden. Daarom heb ik zelf als sulfietgevoelige en vinologe een ander alternatief ontwikkeld: Sulfree. Een druppeltje Sulfree in je wijnglas zet de sulfieten in je wijn om naar sulfaten, waardoor je lijf die eerste stap niet meer hoeft te maken. De hoofdpijn, opvliegers, slapeloosheid zijn dan bij veel mensen als sneeuw voor de zon verdwenen, waardoor er weer genoten kan worden van een lekker glas wijn! Hoor ik de kurken al ploppen?

Hoe zit het bij jullie? Hebben jullie vaak last van hoofdpijn na het drinken van een glas wijn?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>