Uw verblijf in Bulgarije

grand-hotel-sofiaU kunt uw verblijf in Bulgarije op vele manieren regelen. Als u zich op de prijs richt dan is het bijna een must om eens wat prijzen naast elkaar te leggen. U zult al snel tot de ontdekking komen dat het boeken van een onderkomen via een touroperator aanmerkelijk voordeliger zal zijn dan wanneer u zelf een hotel of pension boekt. Ook tijdens een rondreis in Bulgarije kan men dat voor u regelen. Het nadeel ervan is dat u gebonden bent aan een bepaald overnachtingsadres en daarmee weinig flexibiliteit heeft bij de bepaling van uw route.

Als u kiest voor een verblijf bij particulieren (‘Zimmer frei’ is inmiddels ook in Bulgarije meer dan ingeburgerd) dan valt het allemaal wel mee. Tijdens het communistische bewind had je die keus niet. Je werd ondergebracht in een hotel dat tot een door de overheid gerunde hotelketen behoorde en de rest moest je maar afwachten. Ze zijn er nog steeds en het zal u niet moeilijk vallen om de oude hotels er tussenuit te halen. Rechttoe, rechtaan, weinig comfort en een bijna Spartaans aandoende meubilering.

bulgarije-deluxe-kamerMaar er is tegenwoordig veel meer keus en de hotels die zojuist bedoeld werden worden in hoog tempo gerenoveerd en aan de eisen van de moderne toerist aangepast. Hotel Bulgaria in Sofia bijvoorbeeld heeft naast de traditionele kamers inmiddels schitterende suites. De nieuwgebouwde hotels, daar waar de meeste toeristen in worden ondergebracht, voldoen aan alle redelijk te stellen eisen.

Toch moet u er rekening mee houden dat het comfort in de grote hotels minder kan zijn dan die in de kleine privéhotels. Men kent een sterrensysteem, net als bij ons. Het is niet vreemd dat een drie- of viersterrenhotel dat onderkomen biedt aan honderden toeristen, minder comfort biedt dan een klein tweesterrenprivéhotel. Informeer vooraf naar de prijs en stel vast of die prijs met of zonder ontbijt dan wel diner is.

Als u zelf uw hotel moet afrekenen: in de meeste hotels kunt u met uw creditcard betalen, zeker in de vier- en vijfsterrenonderkomens. In de goedkopere hotels lukt dat niet altijd, betaal daar niet met euro’s of met dollars, maar met leva. De koersen in de hotels liggen doorgaans beduidend lager dan bij een bank of wisselkantoor.

Via de lokale toeristenorganisaties kunt u ook boeken bij officiële kamerverhuurders, meestal uitsluitend in het seizoen geopend. Dat wil niet zeggen dat u er buiten het seizoen niet terecht kunt, er wordt dan echter niet bemiddeld of het toeristenbureau is gesloten. Er zijn tal van verschillen in de kamers en ook hier is de duurste niet altijd de beste. Even wat rondkijken kan geen kwaad. Buiten het seizoen kunt u, vooral in de steden, gewoon wat rondvragen. Soms, als een toeristenkantoor gesloten is, houden zich kamerverhuurders in de omgeving op en zullen u aanspreken. Dat is niet griezelig of gevaarlijk, als het bureau wel geopend geweest zou zijn was u mogelijk op hetzelfde adres terechtgekomen.

Als u besluit om met een kamerverhuurder mee te gaan bent u niet verplicht om de aangeboden kamer ook te huren. Bevalt deze u niet dan zoekt u wat anders. Het aanbod is, zeker in de steden, groot genoeg. Als u een onderkomen vindt op een privé-adres, informeer dan even naar de gang van zaken. Een hotel meldt u routinematig aan bij de plaatselijke politie, bij sommige privé-adressen moet u dat zelf doen. Men wijst u de weg, maar houd er rekening mee dat uw verblijf binnen 48 uur bij de politie bekend moet zijn. Ook als u alleen maar overnacht bent u verplicht de politie daarvan op de hoogte te brengen.

In de steden in Bulgarije kan men ook verblijven in jeugdherbergen. Doorgaans zijn dit hotels uit de vroegere tijd en zult u er weinig comfort vinden. Ze zijn wel goedkoop en zeer in trek bij backpackers. U kunt vooraf bespreken of inlichtingen opvragen: Bulgarian Youth Hostel Association, 22 Serdica str.8, 1000 Sofia, tel. 0359 2 981 5408.

bulgarije-campingOok kunt u, meestal in een toeristengebied, worden geconfronteerd met kampen. Een concentratie kleine houten huisjes waarin de weinig eisende toerist spotgoedkoop de nacht kan doorbrengen. Het zijn vaak kampen die eertijds door staatsbedrijven zijn neergezet en waar, in vroeger dagen, hun werknemers de gelegenheid kregen om hun vakantie door te brengen. Het nadeel is dat ze weinig comfort bieden, het voordeel is dat ze niet alleen goedkoop zijn, maar ook in een toeristisch aantrekkelijke omgeving liggen.

Op de campings in Bulgarije, en elke stad heeft er wel een in de directe omgeving, kan voor weinig geld een tent worden opgeslagen. Ook campers zijn welkom en er is ook steeds meer gelegenheid om een caravan te plaatsen en deze aan te sluiten op het elektriciteitsnet. Op een aantal campings zijn ook kleine of grotere ‘chalets’ te huur, vaak een overblijfsel van de hierboven genoemde kampen. Onderkomens die u elders niet zult aantreffen vindt u in Bulgarije.

Een aantal kloosters, meestal de grotere, bieden voormalige monnikencellen aan als overnachtingsplaats.Meestal waren de oorspronkelijke cellen nog minder comfortabel, maar het is wel een belevenis. Andere kloosters bieden de mogelijkheid om ergens op het terrein van het betreffende klooster uw tenten op te slaan of uw camper te plaatsen. De voorzieningen zijn echter meestal zoals u die van een klooster zou verwachten.

Let op: ‘wild’ kamperen is nergens in Bulgarije toegestaan!

Bron: Vakantie Arena, www.vakantiearena.nl

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>