Terrastopper: Bulgaarse doorstlesser

melnik-wit

Een artikel van Karin Leeuwenhoek – theoloog, comunicatiewetenschapper, oiviculteur, journalist en redacteur, maar vooral wijnfreak …

TERRASTOPPER: BULGAARSE DORSTLESSER

De Melnik White van de Logodaj Winery uit Bulgarije… ik was er zelf niet op gekomen om deze wijn te proberen. Maar het vooroordeel kon gelukkig overboord. Want dit is gewoon lekker – en wat mij betreft zelfs een terrastopper. Helemaal niks mis mee. Een zuivere, pretentieloze terrastopper en dorstlesser met doordrink-alert!Door deze wijn snapte ik opeens een stuk meer van het historische gebruik om wijn of bier te drinken in plaats van water. Tot een aantal eeuwen geleden dronk men op heel veel plekken in de wereld bier en met water aangelengde wijn in plaats van ‘puur water’. Op schepen gingen er ladingen alcoholhoudende drank mee – bier, wijn, jenever – maar geen water, want van dat vervuilde goedje kon je toen flink ziek worden. Geen water drinken maar alleen alcoholische dranken… alleen al bij het idee voel ik mijn tong als een droge zeemleren lap aan mijn gehemelte vastplakken en krijg ik een uitgedroogd katergevoel. Maar door deze Melnik White begrijp ik iets beter hoe wijn echt als dorstlesser kan werken en als een substituut voor water kan voelen. En dat zonder dun of waterig te zijn, maar juist aromatisch en verfrissend.De wijn komt uit het Struma-dal, waar de gelijknamige rivier stroomt, in het zuidwesten van Bulgarije, tegen de grens met Macedonië en Griekenland.En nog iets waarmee deze witte wijn zich onderscheidt: de melnikdruif waarvan hij is gemaakt, is niet licht maar donker van schilkleur! Het is een laatrijpende blauwe druif waarvan, logischerwijs, vooral (krachtige, kruidige) rode wijn wordt gemaakt. Rode Melnik was een favoriet van Sir Winston Churchill, die er elk jaar twee vaten van gekocht schijnt te hebben. In dit geval is er door wijnhuis Logodaj een blanc de noir (een witte wijn van blauwe druiven) van de melnik gemaakt, door schilcontact te voorkomen.De kleur is bleek, heel lichtgeel.
In de neus wat appel, pruim en peer, muskaatdruiven, citroen en verse oregano.
Ook in de smaak pruimen, gele appel, citroen, muskaatdruiven, verse oregano… net iets flauwer dan de neus doet vermoeden, maar anders zou-ie ook wel erg dicht in de buurt komen van een Pieropan Soave, en dat kan natuurlijk niet  Dit is lichter en minder geconcentreerd, maar vooral heel erg aangenaam.
Schone en frisse afdronk met in het staartje een snufje menthol. 12% alcohol.Licht, aromatisch en ongelooflijk dorstlessend. Een frisse en zuiver smakende wijn waar je iedereen blij mee maakt.Hé en zie ik daar op het achteretiket nou ook nog iets van een Bulgaars EKO-keurmerk staan? Ik zei al: helemaal niks mis mee, deze wijn.

Logodaj Melnik

Naar de Melnik White >>

Bron: www.vinoblogie.nl

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>