Plovdiv Europese hoofdstad Cultuur in 2019

Vlag Bulgarije

De Bulgaarse stad Plovdiv zal in 2019 de Europese hoofdstad van Cultuur zijn. De stad verslaat hoofdstad Sofia en andere steden Varna en Veliko Turnovo die ook in de running waren. De toewijzing zal in mei volgend jaar officieel worden bekrachtigd, zo maakte de Europese Commissie bekend.

Naast Plovdiv zal er ook nog een Italiaanse stad worden aangewezen als Europese culturele hoofdstad. Welke stad met de eer gaat strijken, moet in oktober duidelijk worden.

Dit jaar zijn het Zweedse Umeå en het Letse Riga de eer te beurt gevallen. In 2018 mag Leeuwarden zich een jaar Europese culturele hoofdstad noemen, met het Maltese Valletta.

Ieder jaar wijst de Raad van de Europese Unie op aanbeveling van de Commissie en in het licht van de mening van het Europees Parlement twee steden aan als culturele hoofdstad van de EU. Alle Europese landen leveren om de beurt een culturele hoofdstad; Nederland is in 2018 weer aan de beurt (in 2001 was Rotterdam culturele hoofdstad). Kandidaten daarvoor waren Eindhoven, Leeuwarden en Maastricht. In september 2013 werd bekend dat de keuze op Leeuwarden is gevallen.

Het idee van de Europese culturele hoofdsteden is het benadrukken van de rijkheid en diversiteit van Europese culturen, het vieren van Europese banden, het met elkaar in contact brengen van verschillende Europese landen en daardoor een begrip en idee van Europees burgerschap creëren. Steden krijgen internationale aandacht als zij Europese culturele hoofdstad zijn. Ook profiteert de stedelijke cultuur, verbetert het aanzien van de stad bij de eigen inwoners en neemt het toerisme toe.

Wanneer culturele hoofdsteden een buitengewoon waardevolle prestatie hebben neergezet, kunnen ze daarvoor beloond worden door de Europese Commissie. Zo mochten de culturele hoofdsteden van 2013 (Marseille en Kosice) in het najaar van 2012 een prijs van 1,5 miljoen euro in ontvangst nemen voor het rijke culturele programma dat ze hadden opgezet.

Bron: www.europa-nu.nl

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>