Goddelijke Bulgaarse wijn

Het leven is niet gemakkelijk geweest voor degenen die geprobeerd hebben om Bulgaarse wijnen te exporteren en buiten Bulgarije zelf zijn ze nogal aan de aandacht ontsnapt. Daarom mijn felicitaties aan zowel de Londense importeur als het wijnhuis Zagreus, die de Vinica 2007 uit het Thracisch Laagland op de markt hebben gebracht. Een zeer ongewone, ambitieuze en succesvolle rode wijn, die gemaakt is van het karakteristieke Bulgaarse druivenras mavrud. Deze vernieuwende wijn is gemaakt door een deel van de druiven na de oogst twee tot drie maanden lang op een rek te laten drogen, wat niet vaak voorkomt in Bulgarije. Dit is gebruikelijke methode die wordt toegepast bij de productie van Amarone in Noordoost-Italië.

Het wijnhuis Zagreus komt op de website ultramodern over en is gebouwd in 2004. Het heet Zagreus omdat Zagreus in de Griekse mythologie geïdentificeerd wordt met Dionysius/Bacchus. Het schijnt dat een grot in de buurt van het wijnhuis een tempel van deze wijngod is geweest. Het wijnhuis is, ongetwijfeld met behulp van een flinke Europese subsidie, gebouwd door Jordan Kostadinov in Purvomai/Parvomay, even ten oosten van Assenovgrad, een naam die lange tijd geassocieerd werd met superieure mavrud en de oude stad Plovdiv. Deze stad is op een bepaald moment vernoemd naar de vader van Alexander de Grote die het in 342 voor Christus veroverde.

Een van de meest enthousiaste leveranciers vermeldt dat Zagreus gecertificeerd biologisch is en dat de bodem meestal donker tot licht rood is (de kleur van de bodem lijkt altijd het belangrijkste kenmerk te zijn in landen die onder de Sovjetinvloed hebben gestaan) met een hoog ijzergehalte.

Combineren met krachtige gerechten
Deze wijn smaakt inderdaad alsof hij bepaalde versterkende eigenschappen heeft. Het is in alle opzichten een stevige wijn en moet met krachtige spijzen gecombineerd worden. Ik kan me voorstellen dat hij goed gecombineerd kan worden met hoendervlees, lang gerijpt hertenvlees of een ander krachtig gerecht. Het is een fascinerende wijn met een iets teerachtige ondertoon. Hij heeft niet de smaak van de bittere kers zoals een Valpolicella Ripasso, maar hij heeft wel het pruimachtige en fluwelen karakter van – raad eens? – mavrud. Het fruit is vers, puur en smakelijk en iemand hier weet duidelijk hoe je wijn moet maken.

De Vinica Mavrud van Zagreus Winery uit Bulgarije is al verkrijgbaar in Nederland en online te bestellen via www.bulwijn.nl. De wijn kunt u hier bekijken. 

Bron: www.jancisrobinson.com
Over Jancis Robinson
Jancis RobinsonJancis Robinson is de Grande Dame van de Engelse wijnschrijverij, OBE en Master of Wine en een van de toonaangevende autoriteiten op wijngebied in de wereld. Ze is tevens columnist voor de Financial Times. Bekend van de populaire televisieserie over wijn en spijs en van de Jancis Robinson Wine Course. Ze is de meest onderscheiden wijnschrijver aller tijden en runt een website www.jancisrobinson.com met betalende abonnees uit meer dan 70 landen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>