Druivenpitolie – wat is dit?

druivenpitolieDit is olie gemaakt van de druivenpitten. Deze olie is vrij neutraal van smaak en erg gezond. Wordt de druivenpitolie op een duurzame manier gemaakt, dan wordt de olie koud geperst uit de pitten van druiven die zijn gekweekt zonder gebruik van chemicaliën.

Druivenpitolie bevat 60-80% meervoudig onverzadigd vet en ook de stof pycnogenol. Deze stof heeft een antioxidante werking en versterkt bovendien de haarvaatjes. Verder bevat druivenpitolie verschillende mineralen en een hoog gehalte aan vitamine E, rijk aan linolzuur en natuurlijke lecithine.

Druivenpitolie wordt in Frankrijk en Italië vaak als basis voor kruidenolie gebruikt. Zo vindt u het hier vaak bij culinaire cadeau of delicatessenwinkels.

Druienpitolie in de keuken

De druivenpitolie kan gebruikt worden voor:

  • Dressings van salades, als marinade. Het heeft een zachte, lichte smaak die als ‘nootachtig’ beschreven kan worden. Wegens zijn ‘neutrale’ smaak, wordt de olie van het druivenzaad vaak gebruikt als ingrediënt in salades of als basis voor het maken van dressing met bijvoorbeeld knoflook, rozemarijn, of andere kruiden. Het wordt ook gebruikt als ingrediënt in eigengemaakte mayonaise.
  • Het bakken van produkten en/of vlees of het frituren of fonduen. Gebruik de druivenpitolie tot 180 °C, dit is een veilige baktemperatuur. Bij het frituren in druivenpitolie  vervang de olie na zo’n 10 a 12 keer frituren.
  • De olie wordt tevens aanbevolen voor sauzen, gekookte schotels of het maken van gebak of pizza, waarbij er een scheutje olie aan het deeg toegevoegd moet worden. De olie is qua energiegehalte gelijkwaardig aan bijvoorbeeld olijfolie. Zo’n 120 kCal per theelepeltje. Echter is de olie erg zuinig in gebruik, en dus een goede vervanger van bijvoorbeeld boter in een dieet.

LET OP ALLE SOORTEN OLIE EN BOTER NOOIT TE HEET LATEN WORDEN, WALMENDE OF VERBRANDE OLIE OF BOTER KAN SCHADELIJK ZIJN VOOR DE GEZONDHEID!

Cosmetica:

Biochemisch onderzoek heeft aangetoond dat druivenpit olie oligomeric proanthocyanidins (ook wel bekend als OPC) bevat. De olie heeft een grote affiniteit met onze huid en wordt makkelijk opgenomen, zonder een vet gevoel achter te laten. Het geeft een comfortabel gevoel en maakt de huid zacht en vitaal.  Het beschermt de huid tegen uitdroging/huidveroudering, bevordert de doorbloeding en gaat cellulitis tegen.

De druivenpitolie is de beste olie voor een beschadigde of uitgerekte huid. Het heeft een regenererende en herstructurerende werking en herstelt de vochthuishouding van de huid. Het schijnt ook zeer goed te werken om striae te verminderen wanneer je het op die plekken inmasseert. Het ondersteunt de celmembranen van de huid en helpt de structuur van zenuw- en epitheelcellen te behouden. Ook is het heel goed voor de huidcellen rond de ogen.

Omdat de olie geurloos is, wordt deze het meest gebruikt als drager in de aromatherapie. Het is stabiele, licht in gewicht en herstelt de vochtbalans en is dus in vele soorten cosmetische produkten bruikbaar.

De olie bevat een hoog gehalte aan linoleenzuur (omega 6 essentieel vetzuur). Dit is zeer nuttig in cosmetische produkten.

Tevens wordt druivenpitolie toegepast in diverse haarproducten en lippenbalsems.
Tevens wordt de olie toegepast als massage-olie in de betere massagesalons.
De druivenpitolie bevat een grote hoeveelheid anti-oxydant,
Het cholesterolgehalte is 0%!!

In een onderzoek dat in 1993 door de Amerikaanse Universiteit van Cardiologie is uitgevoerd, toonde Dr. Nash in een steekproefgroep van 56 mannen en vrouwen die dagelijks druivenpitolie gebruikten, dat de olie de capaciteit heeft om het HDL met 13% te verhogen en het LDL niveau te verlagen met 7% in slechts drie weken tijd. De totale verhouding cholesterol/HDL werd verminderd met 15,6% en de totale verhouding LDL /HDL werd verminderd met 15,3%, wat essentieel zou kunnen zijn voor mensen met een verhoogd risico op een hartaanval.

Uitleg: de lever moet goede cholesterol produceren (HDL) waardoor het slechte deel (LDL) minder wordt aangemaakt. Hierdoor ontstaat een betere verhouding: lager cholesterolgehalte. Uit bovenstaande onderzoek blijkt dat druivenpitolie helpt om deze verhouding te optimaliseren.

Vitaminen in de olie:
Vitamine E (0,8 tot 1,2 g/kg), Vitamine C en Beta-Carotene.
Er is niet bevestigde informatie dat de druivenpitolie ook Vitamine D bevat.

Bulwijn levert ook de nog onbekendere druivenpitolie - topkwaliteit biologische, koudgeperste en ongeraffineerde olie, dus alle kwaliteiten behouden! U kunt onze druivenpitolie in onze webwinkel www.bulwijn.nl vinden.

Naar de druivenpitolie >>

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>