Bulgaarse wijn

bulgaarse-wijn-1Bulgarije heeft een rijke geschiedenis en is maar liefst drieduizend jaar bekend met de traditie van wijn bouw. Het zijn de Thraciërs geweest die vanaf de 9e eeuw voor Chr. wijn bouw naar Bulgarije brachten. Het blijkt uit de talrijke opgravingen die aantonen dat wijn een belangrijke rol speelde in het leven van de Thraciërs Zij gebruikten de wijn niet alleen als een drank op tafel, maar ook voor hun godsdienstige rituelen. Een bewijs voor de oude tradities van de Thraciërs in de wijn productie en consumptie zijn de prachtige Thracische schatten, die meestal uit wijn sets bestaan. In die tijd betaalde men zelfs met munten die druiventrossen afbeelden. De Thraciërs legden massaal wijn gaarden aan in Bulgarije, introduceerden nieuwe landbouwtechnieken en ontwikkelden zelfs speciale instrumenten voor het werken in de wijn gaard en vinificatie. Zelfs Homerus schreef vaak in zijn werken over de superieure kwaliteiten van de (Thracische) Bulgaarse wijnen. Na de stichting van de Bulgaarse staat in de 7de eeuw werden de tradities van wijnbereiding geërfd en voortgezet. Vele middeleeuwse reizigers, die door het land trokken, vermeldden de eigenschappen van de verschillende wijnen die ze op hun manier proefden. In de late 19de en de vroege 20ste eeuw werden de wijn bouw en wijn bereiding professioneel benaderd en de grondslagen van de moderne Bulgaarse wijn productie werden gelegd.

Tegenwoordig kunnen hoogkwalitatieve wijnen van Bulgaarse wijnboeren wereldwijd gevonden worden. De Bulgaarse wijn heeft onbetwistbare smaakkwaliteiten. Het is wereldwijd beroemd en heeft vele internationale prijzen gewonnen. De uitstekende smaak van de Bulgaarse wijnen komt tot stand dankzij de specifieke combinatie tussen het land en het mediterrane klimaat en de natuurlijke bescherming van de wijn gaarden door de bergen. Daarnaast zorgt  de plaatselijke traditie  van wijn bouw en wijn bereiding voor een nog meer uitgesproken smaak. De Bulgaarse wijn boeren passen de traditionele klassieke technieken toe, naast moderne productietechnologieën en volgens de wijsheid van wijn deskundigen van de industrie toonaangevers zoals Frankrijk.

bulgaarse-wijn-2Tegenwoordig krijgt Bulgarije steeds meer internationale erkenning voor haar kwaliteitswijnen. Dit land dat ook wel de bijnaam “schone slaapster” draagt, heeft alle eigenschappen om een grote speler op de mondiale wijn markt te worden en is inmiddels alle Oost-Europese wijn landen voorbijgestreefd met haar superieure wijnen. Wijn productie geschiedt op een duurzame en innovatieve manier, waardoor de kwaliteit van de druiven en de wijn gewaarborgd blijft. Hierdoor wordt Bulgarije als wijn producerend land steeds meer op de kaart gezet en krijgt het land steeds meer internationale waardering en prijzen voor de wijnen die er al sinds oudsher geproduceerd worden. Bulgarije telt ruim 140 000 ha aan wijn gaarden en staat daarmee op de 15de plaats als productieland in de wereldranglijst en is zelfs de tweede grootste exporteur ter wereld, van gebottelde wijnen, na Frankrijk.

Druiven soorten die altijd al groeide in Bulgarije: Bulgaarse inheemse witte druivensoorten: Misket, Dimiat en Tamyanka (aka Muskat blanc à petits grains). Een witte druif oorspronkelijk uit Rkatsiteli Georgië (ten oosten van Bulgarije) is ook een gemeenschappelijke alternatief. Bulgaarse inheemse rode druivensoorten: Mavrud, Melnik, Gamza, Pamid, Rubin.

bulwijn-logoBulwijn importeert de allerbeste bulgaarse wijnen rechtstreeks van de wijnboeren. Alle wijnen zijn online te bestellen via onze webwinkel www.bulwijn.nl

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>