Bulgaars wijnfestijn Trifon Zarezan

wijnfestijn-trifon-zarezan-bulgarije-1Op 14 februari naast de dag van de liefde vieren de Bulgaarse wijnboeren feest. 14 februari is namelijk ook de dag van Sint Trifon, de patroon van de wijnboeren, wijnmakers en caféhouders in Bulgarije. Geheel volgens de traditie beginnen de mannen vandaag met het snoeien van de wijnstokken en genieten ze ondertussen van al het lekkers dat moeder de vrouw in de vroege ochtend voor ze heeft klaargemaakt.

trifon-zarezanOp Trifon Zarezan – van het Bulgaarse zariazvam (‘wijnstokken snoeien’) – krijgt elke man een kleurrijke, geweven tas (buklitsa) mee met rode wijn, versgebakken brood en een geroosterde kip gevuld met rijst. Voordat hij zijn knipmes ter hand neemt, slaat elke man zijn oog op de zon en slaat driemaal een kruisteken. Zodra de eerste drie twijgjes zijn geknipt, worden ze gewassen met rode wijn, wijwater (van de pastoor) en de as van het hout dat de boeren op kerstavond hebben verbrand. Na een lange dag noeste arbeid en de nodige wijn is het party time: tijdens een uitbundig drinkgelag wordt de man die afgelopen jaar de meeste druiven heeft geoogst tot Koning gekroond. Hopelijk zit ie niet net midden in een antibioticakuur, want zijn titel brengt de plicht met zich mee dat hij en zijn voltallige personeel zich vanavond móéten bezatten – willen ze tenminste ook volgend jaar verzekerd zijn van een goede oogst. Amen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>